Un blog dedicat frumusetii

Un blog dedicat frumusetii

luni, 14 februarie 2011

Adevarul despre parabeni



Ce sunt parabenii?
Sunt produse sintetice, folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor şi medicamentelor. Unele studii arată că ar favoriza apariţia cancerului, dar în lipsa unor dovezi clare, legislaţia internaţională nu interzice utilizarea lor. Parabenii sunt substanţe cu proprietăţi bactericide şi fungicide care există şi în natură. Cele mai recente studii arată că, de exemplu, afinele conţin methylparaben natural cu proprietăţi antimicrobiene, iar zmeurul conţine propylparaben.
80 la sută din cosmetice au conservanţi
Paraoxibenzoaţii, cum se numesc ştiinţific parabenii, sunt folosiţi în 80 la sută din produsele cosmetice, mai ales în şampoane, creme hidratante, deodorante, săpunuri şi în geluri de duş. Au rolul de a creşte perioada de valabilitate a produsului şi de a distruge bacteriile. Conservanţii din cosmetice se regăsesc pe etichetă sub diverse denumiri: methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben.
Parabenii sunt folosiţi şi în alimentaţie, mai ales în biscuiţi şi în mezeluri (aditivi începând cu E214 şi până la E219). Au fost introduşi pe piaţă în anul 1920 şi sunt utilizaţi frecvent, pentru că sunt eficienţi şi ieftini.

Ca o concluzie la cele de mai sus...ne ferim de parabenii din cosmetice, in loc sa ne ferim mai bine de cei din alimente, care ajung in corpul nostru intr-o proportie mult mai mare decat cei din cosmetice.
Conservantii sunt utilizati in cosmetica din doua motive:
  1. pentru a proteja utilizatorul de infectii ,
  2. pentru a pastra intacta calitatea produsului cosmetic
Asadar fetelor, sa nu  mai cadeti in plasa firmelor de cosmetice , si sa dati o gramada de bani pe un produs care chipurile este natural. Chiar medicii dermatologi au spus ca o crema 100% naturala nu are termen de valabilitate mai mare de 2, 3 zile.
Avand in vedere tot ce am spus mai sus, tragem linie:
Sa facem un calcul cinic. Parabenii sunt intalniti in 90% din produse. Daca s-ar face public, ca exista posibilitatea ca parabenii sa produca cancer, multe din companiile care produc cele 90% din cosmetice vor falimenta. E foarte posibil (chiar daca e ilegal si imoral) ca firmele mari sa incerce sa  ascunda efectele secundare ale parabenilor. Pe de alta parte, producatorilor mai mici (cei 10%) care nu utilizeaza parabeni, le este foarte convenabil sa arunce tot felul de “bombe” pentru a pune sub semnul intrebarii siguranta utilizarii parabenului in cosmetice, pentru a-si vinde propriile produse.  Banii si profitul dicteaza regulile.

Si pentru toata lumea: unii dintre inlocuitorii parabenului au efecte secundare demonstrate mai mari decat parabenii.

Unele substante folosite ca si alternativa la parabeni sunt:
Triclosan – este un fenol. Are efecte antibacteriene, antivirale si antifungice. Triclosanul este folosit in pasta de dinti, creme, sapunuri, deodoranti, lotiuni. Un studiu interesant  (Chloroform Danger With Antimicrobial Soap By Kellyn Betts Environmental Science & Technology 4-15-5) denota faptul ca triclosanul intra in reactie cu clorul din apa clorinata si se produce cloroform. Un produs intermediar pana la aparitia cloroformului este 2,4 diclorfenolul. In prezenta luminii solare acesta poate produce dioxina. Dioxina are un efect toxic asupra organismului si este cancerigen.
Deci ingredientele necesare si conditiile pentru a “ingera” niste dioxina ar fi: strand, piscina sau chiar apa din robinet daca e clorinata, cu putin sapun, lotiune, crema si o plimbare la soare. Daca ai un geam deschis sa te mangaie razele soarelui, plimbarea nu e obligatorie.Farnesol – induce moartea celulara. Exista mai multe studii in aceasta privinta. Unul din ele e facut de Andréa Hemmerlin si Thomas J. Bach. Din cauza acestei proprietati e si folosit ca si conservant. Conform studiului “Contact allergy to farnesol in 2021 consecutively patch tested patients. Results of the IVDK “ de Schnuch Axel si colaboratorii, farnesolul a dat dermatite alergice de contact la 0.7 – 1.6% din subiecti.
Methylisothiazolinone (MIT) – mai este utilizat in fabricarea vopselelor, adezivilor, cleiurilor, cauciucului, combustibilului, in industria petroliera si forestiera. In doze de 10-20 de ori mai mari decat valoarea maxima admisa este iritant. La aceste doze mai e catalogat ca si supresor al sistemului imun si toxic pentru celulele din tegument. Au fost presupuneri ca este neurotoxic dar nu s-a putut demonstra acest lucru. In SUA, EU, Japonia si Canada e interzisa comercializrea cosmeticelor ce contin MIT mai mult decat cantitatea maxima admisa (50–100 ppm).
Imidazolindinyl urea si Diazolidinyl urea – cunoscute ca si Germall 115, Germall II, Imidurea NF, Biopure, Unicide, Tristat. Elibereaza formaldehida care e alergena. Totusi se considera ca e mai putin alergena decat alti conservanti.Totusi alte surse relateaza implicarea formaldehidei in slabirea sistemului imun, in cancere, infectii ale urechii, depresii, insomnii, palpitatii, cefalei. N-am vazut ceva documentari la aceste surse, deci nu pot spune cu siguranta ca sunt adevarate sau numai speculatii.
DMDM hydantoin – elibereaza si el formaldehida. Vezi mai sus.
Acidul sorbic – este un conservant extras din fructe de padure sau obtinut sintetic. Poate produce iritatii la 0.6% subiecti. Este considerat unul din cei mai siguri conservanti.

IN GENERAL
Orice substanta folosita in exces are efecte secundare. Si apa e pura si naturala, dar asta nu inseamna ca nu te poti ineca. Daca te uiti la efectele adverse ale substantelor te cam apuca groaza. Dar aceste efecte apar numai in concentratii mari. Multe din ele le ingeram din alimente si din mediul inconjurator, chimicalele din cosmetice sunt doar o parte mica din “ratia”noastra zilnica. Cine iti garanteaza ca si masca de castraveti pe care o folosesti e naturala. Tu ai cultivat castravetele? Sau ai hranit vaca care-ti da laptele pentru masca. De unde stii ca plantele folosite in crema ta naturala nu au fost stropite cu fel de fel de pesticide. Iti garanteaza cineva ceva?
Asta nicidecum nu inseamna sa devenim paranoici. Dar nici ignoranti. Extremele nu-s bune. Nu trebuie sa ne aruncam cu fata inainte la orice produs cu un inlocuitor de parabeni nou, sau un produs teoretic natural fabricat prin tehnologii noi, din simplu motiv ca acestea nu sunt obligator mai bune, sunt doar mai putin testate.

Sper ca nu v-am plictisit cu ditamai postarea, informatiile sunt culese de peste tot si am vrut sa vi le impartasesc.

Un comentariu:

  1. hmm, in sfarsit stiu si eu ce inseamna paraben, am auzit de ei dar nu m'am documentat:*

    RăspundețiȘtergere